top of page

Emotie-eten, hoe kom ik daar toch vanaf?

Iedereen kent het volgende beeld wel; iemand met liefdesverdriet zit in bed en eet zijn/haar gevoelens weg met een grote bak ijs. Alhoewel dit inderdaad onder emotie-eten valt, komt emotie-eten veel vaker en op veel subtielere manieren voor. Enorm veel mensen hebben last van emotie-eten, een deel is zich hiervan bewust maar er is ook een groot deel die onbewust vervalt in (over)eten uit emotie. In deze blog vertel ik waar je emotie-eten aan kunt herkennen en wat je eraan kunt doen om er niet of in ieder geval minder vaak in te vervallen.


Wat is emotie-eten nou precies en waarom doen we dit?

Emotie-eten is het eten van (vaak ongezonde) producten om hiermee negatieve emoties te onderdrukken. Dit kan zich bij je uiten in je minder goed kunnen kunnen beheersen als het gaat om snacken, wat impulsiever kiezen voor (ongezonder) eten, toch maar weer eten bestellen, de hele dag zin in eten hebben of bijvoorbeeld grotere porties nemen. Wanneer men zich gestrest, verdrietig of boos voelt zijn we geregeld geneigd om deze emoties niet te willen voelen en deze weg te drukken. Eten helpt op deze momenten helaas goed om onze emoties even niet/minder te voelen, niet met onze piekergedachten bezig te zijn en om even wat comfort te voelen. Alhoewel het op dat moment echt even werkt is het natuurlijk enkel een korte termijn oplossing. Op de lange termijn komen onze negatieve emoties gewoon weer terug en voelen we ons vaak extra gefrustreerd omdat we dan ook nog eens onnodige en ongezonde extra’s hebben gegeten.


Hoe kom ik er vanaf?

1. Bewustwording.

Zoals hierboven al even genoemd werd hebben veel mensen niet (altijd) door dat er sprake is van emotie-eten. De eerste stap is dus om je goed bewust te worden van het feit dat je de neiging hebt om te snacken of snoepen omdat je niet lekker in je vel zit. Vraag je dus bij de volgende keer dat jij last hebt van cravings af waar dit door komt? Heb je te weinig gegeten, wordt je verleid door eten omdat het je aangeboden wordt, of ben je eigenlijk gespannen/verdrietig/boos en heb je daarom zin in eten? Als je weet waar je trek vandaan komt, weet je ook hoe je erop moet reageren.


2. Onderzoek je emoties en kom waar mogelijk in actie.

Bedenk waar je emoties vandaan komen, analyseer waarom je de spanning voelt en of je iets aan deze oorzaak kan doen. Om erachter te komen wat je precies dwars zit kan het helpen al je gedachten even uit te schrijven of ze met iemand te bespreken, zo wordt het vaak beter duidelijk waar je spanning precies vandaan komt en of er iets aan te doen is. Is er iets aan te doen, maak dan een plan en probeer het op te lossen, zo niet lees dan verder ;)


3. Geef ruimte aan je emoties.

Veel oorzaken van negatieve emoties kunnen we helaas niet oplossen waardoor we met de emoties zelf moeten dealen. Maar voordat we op andere manieren leren om te gaan met onze emoties is het belangrijk om je emoties ook de ruimte te geven en te uiten. Door onze samenleving of de ervaringen die we hebben opgedaan zijn we vaak geneigd niet stil te staan bij onze negatievere emoties en willen we ons altijd goed voelen. Dit is echter een onhaalbaar streven en kan uiteindelijk alleen maar tot meer lijden leiden. Ga daarom eens los op een boksbal, ga een heerlijk potje zitten huilen of sta een tijdje stil bij de angst en spanning die je in je lichaam voelt.


4. Zoek andere manieren om met je emoties om te gaan.

Het emotie-eten is eigenlijk een manier van het onderdrukken en omgaan van negatievere emoties. Dit mechanisme werkt goed maar zoals we eerder als zeiden; op de lange termijn is het geen goede of gezonde oplossing. Daarom is het van belang om naar manieren opzoek te gaan die wel helpend en gezond zijn. Voor ieder mens en voor iedere situatie helpt er weer iets anders. Wat maakt jou rustig bij spanning of heeft jou een goed gevoel wanneer je niet goed in je vel zit? Weet je het niet zo goed? Misschien helpt een van onderstaande suggesties;

- Schrijf alles op

- Zoek steun bij anderen (bel iemand op)

- Luister (of maak) muziek

- Maak een wandeling

- Ga sporten

- Pak een creatieve bezigheid op (schilderen/tekenen/breien etc) - Lees een boek of luister een podcast

- Zoek afleiding op een andere manier (opruimen, huishouden, hobby’s) - Mediteer

- Doe ademhalings- of ontspanningsoefeningen - Las een piekermoment in (15 minuten piekeren toelaten daarna afsluiten)

Proberen verschillende dingen uit die jou kunnen helpen, maak een lijstje van de dingen die je rustig lijken te maken en pak het lijstje erbij wanneer je merkt de neiging te hebben om over te gaan op emotie-eten.


Wanneer je emotie-eten als strategie eigen hebt gemaakt kan het erg lastig zijn om hier van af te komen. Dus geef het wat tijd. Mocht je er zelf niet goed uitkomen, denk ik graag met je mee!

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page